AC/DC

25. června 2007 v 23:37 | Anninkaaaa:) |  Hall Of Fame
Austrálska rocková skupina vznikla v Sydney, zamerala sa na tvrdý, provokatívny rock. Vedúcim činiteľom skupiny bol najprv Bon Scott, po jeho smrti (Bohužiaľ album"Highway To Hell" sa stáva pre Bona Scotta posledným albumom pretože sa stáva obeťou nadmernej konzumácie drog a alkoholu(marec 1980)). Pre väčšinu fanúšikov AC/DC ostal tento album neprekonaný.
Na pamiatku Scotta vydala skupina album Back In Black (1980).Bona Scotta nahradil Brian Johnson.

V porovnaní s iními skupinami podobného zamerania sú hudobné schémy AC/DC uvoľnenejšie, drásavé gitarové sóla vyplňujú často veľké časové bloky bez výraznejšej podpory basgitary či bicích, sólová gitara sa často pohybuje v opakovaných rytmoch. Hudba sama aj živé vystúpenia sú však brané s určitým humorom - krčovité pózy hudobníkov, striptýz na pódiu, artisické výkony... Skupina AC/DC získala značnú popularitu v Anglicku.Legendárni hardrockoví diablici patria do kategórie skupín, ktoré sú rozpoznateľné hneď po pár taktoch .ľubovoľnej piesne. AC/DC to je istota, že dostanete výdatnú porciu nefalšovaného drsného rocku s bluesovou príchuťou.Táto istota platí už od roku 1974 keď debutovali albumom "High Voltage" a bude platiť až dokým Angus Young a jeho banda budú vládať držať v rukách svoje nástroje. Sú na tom podobne ako MOTORHEAD, žiadne novátorské postupy len priamočiary rock. AC/DC nikdy ani len náznakom nepodľahli trendom a nikdy nesklamali svojich fanúšikov.Najvýraznejšou postavou skupiny (vzrastom však najmenší) je gitarista Angus Young. Jeho charakteristické rify a sóla sa nedajú s ničím popliesť. Na pódiu vystupuje v školskej uniforme (čo sa stalo jedným z poznávacích znakov tejto skupiny) a jeho prejav je veľmi energický a neviazaný, presne ako hudba, ktorú hrá. Nebývalo zriedkavosťou, že niektoré zo svojich zbesilých sól dohral na chrbte.V roku 1979 boli AC/DC už dávno rockové hviezdy a práve v tomto roku vznikol jeden z najlepších albumov rockovej hudby "Highway To Hell". Nič nie je zbytočne zložité, prejav skupiny je živelný a prirodzený a z každej skladby tryská nespútaná energia. Hlavnými prísadami sú dravé rockové rify a sóla, v ktorých cítiť bluesové korene z ktorých táto hudba vzišla, naštvaný chrapľavý hlas Bona Scotta, refrény, ktoré si každý fanúšik rád na koncertoch zakričí a rýdza hardrocková tvrdosť.
Hneď v úvode sa do vás opre rif skladby "Highway To Hell", ktorý musel počuť snáď už každý. Túto nesmrteľnú skladbu s obľubou hráva aj veľa ďalších skupín, napríklad aj trashmetalový zabijaci SLAYER.

Pamätná zostava (1975 - 1980):
* Bon Scott

* Malcolm Young - gitara
* Angus Young - gitara

* Cliff Williams - basgitara
* Phil Rudd - bicie

Súčastná zostava:
* Brian Johnson - spev
* Angus Young -gitara
* Malcolm Young - gitara
* Cliff Williams - basgitara
* Phil Rudd - bicie

Diskografia:
* High Voltage (Aus.) (1975)
* T.N.T. (Aus.) (1975)
* High Voltage (1976)
* Dirty Deeds Done Dirt Cheap (Aus.) (1976)
* Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)
* Let There Be Rock (Aus.) (1977)
* Let There Be Rock (1977)
* Powerage (1978)
* Highway to Hell (1979)
* Back in Black (1980)
* For Those About to Rock (1981)
* Flick of the Switch (1983)
* '74 Jailbreak (1984)
* Fly on the Wall (1985)
* Who Made Who (1986)
* Blow Up Your Video (1988)
* The Razors Edge (1990)
* Ballbreaker (1995)
* Volts (1997)
* Stiff Upper Lip 2000
* Stiff Upper Lip Tour Edition (Aus.) (2001)
* Štýl: Hard-rock, Rock´n´Roll
 

Kam dál

Reklama